The Asian dream

Heb de jet-lag nog een klein beetje in het lijf zitten na een weekje Dubai – Shanghai – Hongkong. Voor een goede relatie (naam en adres bij redactie bekend) mogen wij binnenkort een handelsmissie organiseren naar deze nog steeds florerende steden. ‘Nog steeds’….. kun je wel stellen nadat inmiddels voor het 22e jaar in rij er een groei in hun economie is gerealiseerd. En niet zomaar een beetje groei, het is echte groei. In China werd er inmiddels een beetje geklaagd omdat het groeipercentage dit jaar ‘maar’ op 7% stond. Als je beseft hoeveel Chinezen er zijn dan begrijp je dat de absolute getallen immens zijn.

Aan ons de schone taak om hier een nuttige missie van te maken waarbij zowel de economie, de cultuur als de bestemming optimaal wordt geproefd. Gasten moeten de dynamiek ervaren van de stad, iets leren over de arbeidsethos, weten hoe het geld daar maar blijft groeien en mogen ook nog een leuke tijd hebben.

Welnu, in landen waar het economisch goed gaat is dit niet zo heel moeilijk. Een persoonlijke graadmeter in een stad is altijd; Zijn de mensen in beweging? Is het druk bij de metro, is men op weg naar iets, loopt er niemand te lantefanteren, hebben de mensen een doel. Maak je daar in het verre oosten geen zorgen over! Bussen, boten, metro’s, snelwegen en vliegtuigen zitten er overvol. De mensen stralen er trots uit en weten zich verzekerd dat de groei er nog wel even in zal blijven zitten. Lekker gevoel hoor.

Vandaar dat de jet-lag zijn doel meer dan waard is. Binnenkort gaan er 30 ondernemers (ook die namen zijn bij de redactie bekend) een prachtige handelsmissie tegemoet. Gaan ze zelf die Asian-dream eens ervaren. Denk dat ze er vrolijk van worden!

Roger Schreurs

(kent de weg inmiddels in Hongkong)

Gerelateerde berichten