The Asian Standard, ….. please

Blijf me toch vaak verbazen over de sterren-classificaties van de hotels. Wie deelt die dingen uit en waar letten ze op. Kijken ze ook nog een beetje naar service en vriendelijkheid van de staff of is het slechts vierkante meters tellen, nadruppeltijd van de badkamerkraan controleren en bepalen hoe hoog de stoelleuningen zijn van de stoelen in de meeting-rooms? Dat er met verschillende maten wordt gemeten lijkt me inmiddels wel overduidelijk.

Heb afgelopen maand toevalligerwijs 3 continenten bezocht en daarbij werd mijn vooroordeel wederom bevestigd. De hotels in Azië zijn top, in Amerika (zowel noord-als zuid) zijn, ……… tsja, hoe zeggen we het netjes, ……. Ze zijn ‘minder’. Daar waar je in Azië tijdens je ontbijt extra hardloopschoenen moet aantrekken om het hele ontbijtbuffet af te werken, in New York kreeg ik ooit eens (waar gebeurd!) oud-brood voorgeschoteld. Er stond toch immers een toaster naast dus wat lag ik verder te zeuren.

In Rio de Janeiro, aan de Copacobana, ook mogen logeren in een 5-sterren hotel naar Braziliaanse maatstaven. Dat betekent dat je op de rooftop-bar, denk één van de hotspots ter wereld, een kwartier naar diverse obers zwaait, die nog te beroerd zijn om jouw richting op te komen. Als je dan na een half uur eindelijk je flesje wijn geserveerd krijgt, is de rekening er wel binnen 10 seconden, dat dan weer wel.

Waar je mee omgaat wordt je mee besmet, zo luidt het spreekwoord. Laten we dan, in heel de wereld, een voorbeeld nemen aan de gastvrijheid die we van Azië kennen. Zelfs de kamermeisjes op de gangen in Singapore groeten je allen vriendelijk, wensen je een fijne dag en hopen dat het naar je zin hebt. Maar ook het bedienend personeel, de receptioniste, de badmeester en zelfs de chef-kok doet mee!

En zo hoort het. Je telt immers niet een hoop geld neer omdat de kraan zo lekker kort nadruppelt. Je koopt luxe, sfeer, service en heel veel toegevoegde waarde! . Dat snappen ze in het Oosten van de wereld uitstekend. Hoop dat dit ook ooit nog eens in het Westen zo ver mag komen!

 

Roger Schreurs

Loco Enzo

Ps: Als rechtgeaarde Brabander zou ik nu eigenlijk moeten zeggen dat deze vergelijking in Nederland geldt als: Noord vs Zuid. Wil echter m’n 5 sterren-vrienden in de Randstad niet te kort doen……..

Gerelateerde berichten